Mirigy - official
Powered by Conduit Mobile

mirigy videók

Figyelem! Mielőtt útnak indulsz, érdeklődj a helyszínen a koncerttel, fellépéssel kapcsolatosan! A legpontosabb infokat MINDIG a helyszíneken dolgozók tudják megadni! 


  • február 10. - Budapest
    Papp László Budapest Sportaréna
7. A negyedik album: SELEJTEZŐ 1999

1999 októberében már érezni lehetett a következő évi nyári Olimpiai Játékok közelségét. A média mind többet foglalkozott a megmérettetésre készülő sportolókkal és a szervezés aktuális kérdéseivel. Az Irigy Hónaljmirigy egy nyíregyházi fellépést követően döntötte el, hogy új nagylemezüket is ennek szellemében készítik el.


A Selejtező megjelenésével a zenekar népszerűsége hirtelen megtöbbszöröződött, az album szűk hat hónap alatt platinalemezzé érett. Az azóta sajnos elhunyt Knézy Jenő által bevezetett album első dala a Mirigy Himnusz lett, melyet a Bon Bon duó énekese, Szolnoki Péter ajánlott a fiúk figyelmébe. Régóta terítéken volt egy olyan dal elkészítése, amelyben a fiúk saját magukat parodizálják. A Village People himnikus dala, a Y.M.C.A. ráadásul kitűnő alapanyagnak bizo-nyult, hiszen az eredeti előadók is sokszínű jelmezbe öltözve érték el sikereiket. A Mirigy Himnusz a koncertek kedvelt nyitódalává vált. A "döntőbe jutott" előadók között elsőként Roy és Ádám paródiája, a Kanbuli, illetve a tragikus körülmények között elhunyt Zámbó Jimmy dalai nyerték el a képi megjelenítés díját. Az énekes nagy szeretettel beszélt több fórumon is a tagok közvetlenségéről, őszin-teségéről és korrektségéről.

Az album második klipjében egy felvételen szerepelt a hazai rap élet kiválósága, a Fekete vonat és az első lemezes Pain, akinek producerével, Fábián Tiborral, a korábbiakban már többször korrekt munkakapcsolatban állt a Mirigy legénysége. Nem tudni, hogy félreértés vagy szándékos szenzációkeltés miatt, de Pain producere többször éles hangon kritizálta az ominózus videoklipet, miszerint a felvételeken Pain-t megölik, illetve autóval keresztülhajtanak rajta. Továbbá azt is kifogásolta, hogy a képi megvalósításhoz nem járult hozzá. Akik látták a felvételeket, azok azonban tudták: a fiatal előadóhoz egy ujjal sem nyúlnak, hanem szöveggel belebeszélik a földbe, ledumálják a lábáról. A klipben egyébként feltűnik a Fekte Vonat legénysége is, amely bizonyítja az eredeti előadók barátságát az Irigy Hónaljmirigy irányába. A video végleges, átvágott felvételéből később kikerült Pain dala, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok is a zenekar mellett szóltak. Az albumon a dalok előtt hallható bejátszások tovább tökéletesedtek, különleges a Neoton paródiája előtt hallható effektus, amelyen Ádám és Éva a paradicsomban ülve "legyártják" a zenekart. Ez később nem aratott osztatlan sikert a Neoton tagjainak és családtagjainak körében, de a Família egyik front-embere, Végvári Ádám derűsen fogadta a bejátszást és a paródiát. 1999. november 12-e jeles dátumként vonult be az Irigy Hónaljmirigy történetébe, hiszen ekkor adták életük legnagyobb szabású koncertjét a Budapest Sportcsarnokban. A korábbi években is érkeztek a zenekarhoz különböző vállalkozói csoportoktól megkeresések egy esetleges BS koncert megrendezésének ügyében, de az Irigy Hónaljmirigy ezt megelőzően nem merte ekkora fába vágni a fejszéjét. Egy nyári Budai Parkszínpadon lezajlott fővárosi koncert sikere azonban a fiúkban is felébresztette egy nagyobb volumenű koncert szükségességét. Ezúttal a kiadó, a Universal Music vezetője, Hegedűs László a Multimedia Concerts igazgatójaként is felajánlotta segítségét. Egész pontosan azt, hogy a cég kockázatot vállal, és segítsé-get nyújt a koncert szervezésében. Az anyagi mellett nagyon nagy erkölcsi kockázattal is járt egy ilyen monstre koncert megrendezése, hiszen ha az ürességtől konganak a lelátók, azaz ha nem megfe-lelő az érdeklődés, nagyban visszavetheti a zenekar népszerűségét.

A fiúk belevágtak, és hihetetlen intenzitással készültek a nagy napra. Megindult a jegyek árusítása, a tagok izgalommal várták az első visszajelzéseket, amelyek első nekifutásra 600 gazdára talált belépőről szóltak. Égés - gondolták magukban -, de valami megindulhatott, hiszen egy hét múlva már 6000 db jegyet vásároltak meg, majd rá másfél hétre már nem lehetett belépőjegyekhez jutni. Most már csak a zenekaron múlt az előadás sikere, amelyet hosszú begyakorlásokkal próbáltak biztossá tenni. Ákos sokat segített tapasztalataival a koncert kivitelezésében és vendégként később a koncerten színre is lépett.

Elérkezett a nagy nap, a tagokban izgalommal és várakozással. Gyűlt a nézősereg a Budapest Sportcsarnokban, majd amikor felcsendült a Mirigy Himnusz, több mint 15000 ember énekelte együtt az ismert dallamokat és szövegeket. A koncerten Ákos mellett közreműködött a Shygys, a Bon Bon és Fekete László erőművész is. A koncert hangulatáról hű képet ad a TV2 által is közreadott koncertfilm, amely Szentesi Zsolt profi munkáját is dicséri.
Régebbi híreket az archívumban olvashatsz...
Műsorrendeléssel kapcsolatos info
kéréssel hívd Fodor Petit.

Fodor Péter
E-mail: koncert@mirigy.hu
Mobil: +36 20 9918 - 666